Η Μάχη της Κρήτης εξεταζόμενη καθαρά από στρατιωτικό πρίσμα έχει τεράστια σημασία γιατί:
Είναι η μοναδική στρατιωτική επιχείρηση στην οποία χρησιμοποιήθηκε μόνο η αεροπορία και επίλεκτοι αλεξιπτωτιστές για την κατάκτηση εδάφους και μάλιστα νησιωτικού.
Οι Αλεξιπτωτιστές οι οποίοι έλαβαν μέρος υπέστησαν τόσες απώλειες ώστε να μην χρησιμοποιηθούν εκ νέου σε όλη τη διάρκεια του πολέμου. Ο Πτέραρχος Στούντεντ παραδέχθηκε ότι «Η Κρήτη απέδειξε ότι οι αλεξιπτωτιστές ανήκουν στο παρελθόν. Η Κρήτη υπήρξε ο τάφος των» και ο Χίτλερ διέταξε να μετατραπούν σε μονάδες πεζικού.
Η επιχείρηση καθυστέρησε 5-6 εβδομάδες την επίθεση εναντίον της Ρωσσίας, με την επωνυμία «Μπαρμπαρόσσα».
Ο Γερμανικός χείμαρρος για πρώτη φορά ανέκοψε τη ροή του και ανέτρεψε όλες τις προβλέψεις και τους επιχειρησιακούς τους σχεδιασμούς για επέμβαση στα πετρέλαια της Συρίας και του Ιράκ με τους αλεξιπτωτιστές.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του πολέμου εκείνου ο εισβολέας αντιμετώπισε όχι μια τυπική στρατιωτική αντίσταση αλλά μια παλλαϊκή κινητοποίηση απίθανης εκτάσεως. Στρατός και λαός συναγωνίζονταν σε πράξεις άφθαστου ηρωϊσμού. «Μόνο οι πέτρες δεν σηκώθηκαν μόνες τους να μας χτυπήσουν. Κάθε έμψυχο, μας πολεμούσε μέχρι την τελευταία του πνοή», ομολογούν οι Γερμανοί Αξιωματικοί.
Η Μάχη της Κρήτης είναι περίεργη και από πλευράς συνθέσεως. Βρετανοί, Νεοζηλανδοί, Αυστραλοί, Έλληνες, μαθητές Στρατιωτικών σχολών, Χωροφύλακες, υπολείμματα της στρατιάς των αήττητων του Αλβανικού μετώπου και των Οχυρών, απόλεμοι, αγύμναστοι και άπειροι νεοσύλλεκτοι, γέροντες-γυναίκες και παιδιά, μακεδονομάχοι, οπλαρχηγοί και μαχητές του 1912-13 και του 1922 γηραλέοι αξιωματικοί ψημένοι στη φωτιά οπλισμένοι ή άοπλοι, όλοι τους έτοιμοι να κοινωνήσουν τη δόξα της αιώνιας Ελλάδος.
Δεν πρέπει βέβαια να παραβλεφθεί και η από ηθικής πλευράς σημασία γιατί όλοι παρά τις ελλείψεις πολέμησαν τον εισβολέα με ανδρεία και αποφασιστικότητα. Πολέμησαν εναντίον ενός εχθρού πάνοπλου και άριστα εκπαιδευμένου. Ο ηθικός και κύριος συντελεστής της παράδοξης, τιτάνιας και ένδοξης αυτής μάχης υπήρξε, αναμφισβήτητα, ο Κρητικός λαός, ο οποίος για μια ακόμη φορά διαλάλησε ότι δεν ξέρει άλλο τρόπο ζωής από το να ζει ελεύθερος. Ο Κρητικός λαός αντιστάθηκε με αυταπάρνηση και ηρωισμό. Έμεινε απτόητος, πιστός στην πατροπαράδοτη και προαιώνια κληρονομημένη παράδοση του, να πολεμά στην ειρήνη και στον πόλεμο. «Δε χάνονται οι Κρητικοί, όσους και να σκοτώσεις κι ανέ σκοτώσεις εκατό με χίλιους θα πληρώσεις».
Και τώρα ερχόμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί χάθηκε η μάχη;;; Ας μην μας διαφεύγει ότι ο Χίτλερ διέθεσε τις πιο επίλεκτες και εκπαιδευμένες μονάδες που διέθετε η Γερμανία για την επιχείρηση την οποία υποστήριξε με 1.370 αεροπλάνα. Η κύρια όμως αιτία στην οποία οφείλεται η κατάληψη της Κρήτης είναι η ολιγωρία των Βρετανών, και συγκεκριμένα: Δεν υπήρχε ούτε ένα αεροσκάφος πάνω στην Κρήτη. Άλλαξαν 6 Διοικητές στο νησί σε διάστημα 6 μηνών. Δεν εξασφάλισαν οπλισμό και συστήματα επικοινωνιών που είχαν υποσχεθεί για τους άνδρες και την πολιτοφυλακή στην Κρήτη. Δεν πίστεψαν ότι μπορούσε να καταληφθεί η Κρήτη γιατί ήταν κυρίαρχοι στη θάλασσα και έτσι δεν οργάνωσαν την άμυνα του νησιού. Δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι μπορούσε μια τέτοια ενέργεια να εκτελεστεί εξ ολοκλήρου από αέρα. Αλλιώς δεν δικαιολογείται το ότι δεν κατέστρεψαν τα αεροδρόμια και τα άφησαν άθικτα. Μεγάλο λάθος γιατί μόλις δημιούργησαν οι Γερμανοί προγεφυρώματα άρχισαν να προσγειώνονται αεροπλάνα στο Μάλεμε μεταφέροντας την 5η Ορεινή Μεραρχία και εφόδια για την ενίσχυση των πρώτων κλιμακίων. Την ολιγωρία των Βρετανών ενισχύει ένα γεγονός που δεν έχει φωτιστεί ακόμη επαρκώς. Οι Βρετανοί από το 1939 είχαν στα χέρια τους, τους κρυπτοκώδικες του συστήματος ΑΙΝΙΓΜΑ που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανικές ΕΔ και υπέκλεπταν όλα τα Γερμανικά σήματα. Επομένως θα πρέπει να γνώριζαν και τα σχέδια των Γερμανών για την Κρήτη και τις ζώνες ενεργείας των. Σοβαρή ένδειξη αυτού αποτελεί ότι οργανώθηκαν αμυντικά μόνο οι τομείς ΜΑΛΕΜΕ ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ και ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ όπου πράγματι ενήργησαν οι Γερμανοί και δεν οργανώθηκε καμία άλλη περιοχή τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο τμήμα της Κρήτης ή στα οροπέδια της που θα ήταν κατάλληλη για αεραποβάσεις ή άλλης μορφής επιθετικών επιχειρήσεων
Άλλες αιτίες είναι η απουσία της V Κρητικής Μεραρχίας, που θα πολεμούσε «υπέρ βωμών και εστιών» αν ήταν στο νησί. Όταν μεταφέρθηκε βέβαια τον Νοέμβριο του 1940 στο Αλβανικό μέτωπο δεν υπήρχε καμία ένδειξη για επέμβαση των Γερμανών και μάλιστα στην Κρήτη.
Τέλος η μοιραία σύμπτυξη του 22ου Τάγματος Νεοζηλανδών τη νύκτα 20/21 Μαΐου και όχι η εκτέλεση αντεπίθεσης για την εξάλειψη του προγεφυρώματος του Μάλεμε αποτέλεσε τραγικό και ολέθριο τακτικό λάθος. Εάν το 22° Τάγμα των Νεοζηλανδών έκανε την αντεπίθεση και εξάλειφε το προγεφύρωμα στο Μάλεμε θα είχε μαζί με τις εκεί Ελληνικές δυνάμεις το Αεροδρόμιο του Μάλεμε υπό τον πλήρη έλεγχο και οι Γερμανοί δεν θα είχαν δυνάμεις να επαναλάβουν αεραπόβαση και δεν θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις μονάδες της 5ης Μεραρχίας στο Αεροδρόμιο για να ενισχύσουν τις μονάδες του πρώτου κλιμακίου οι οποίες είχαν περιορισμένα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά και σοβαρές απώλειες σύμφωνα με δηλώσεις
Γερμανών Αξιωματικών γιατί αεροττρογεφύρωμα το οποίο δεν ενώνεται με άλλο τμήμα μέσα σε 24 ώρες είναι καταδικασμένο.
Χάρη της ιστορικής αλήθειας, ελπίζω ότι από τα προαναφερθέντα διαλύθηκε ο μύθος ότι η Μάχη της Κρήτης δόθηκε από τους Συμμάχους για να κρατηθεί ελεύθερη η Κρήτη χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι οι στρατιώτες των Συμμάχων δεν πολέμησαν ηρωικά.