Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

ΠΕΡΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

 

(Σύντομη αναφορά στις διάφορες ονομασίες που είχαν δοθεί στο νησί μέχρι να πάρει το τελικό όνομα «ΚΡΗΤΗ».)

Στην παλαιότερη εποχή τα ονόματα που έδιναν σε ανθρώπους, σε ζώα, σε τόπους, ή σε ό,τι άλλο, προέρχονταν συνήθως από κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα που είχαν, από συγκεκριμένα γεγονότα ή από τυχαία περιστατικά.

Έτσι, οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού (πιθανότατα οι Πελασγοί) του έδωσαν την ονομασία «Αερία», που σημαίνει τόπος με καλό κλίμα.

Στη συνέχεια, όταν, σιγά –σιγά, οι άνθρωποι είδαν πως ο τόπος που κατοικούσαν είχε σχήμα μακρόστενο τον ονόμασαν «Δολιχή», δηλαδή μακρόστενη.

Αργότερα, είτε επειδή πίστευαν πως ο Δίας μεγάλωσε στο Ιδαίον Άντρον (Ψηλορείτη), είτε επειδή το όνομα της «μάνας» του νησιού ήταν «Ιδαία» έδωσαν καινούργιο όνομα στο νησί. Το είπαν «Ιδαίο».

Έπειτα για να τιμήσουν τους Κουρήτες ( ορεσίβιοι άνθρωποι προστάτες του Δία) άρχισαν να λένε το νησί «Κουρήτη».

Πέρασαν πολλά χρόνια και το καλό κλίμα, ο ήλιος , η θάλασσα και οι δουλειές που πήγαιναν πολύ καλά, έδιναν στους κατοίκους μια ευτυχισμένη ζωή και έτσι άλλαξαν ξανά το όνομα και το είπαν «Μακαρόνησο», από το μακάριος που σημαίνει ευτυχισμένος (δηλαδή νησί των ευτυχισμένων).

Το γεγονός όμως πως στο νησί ανακάλυψαν μέταλλα με τα οποία οι τεχνίτες κατασκεύαζαν διάφορα αντικείμενα ( η δουλειά του τεχνίτη μετάλλων ήταν δύσκολη και γι’ αυτό τους τεχνίτες τους ονόμαζαν «Τελχίνους», που σημαίνει «δαιμόνιους») σιγά-σιγά το νησί πήρε την ονομασία «Τελχινία».

Τέλος, είτε γιατί θέλησαν να τιμήσουν μια νύμφη της μυθολογίας, την «Κρήτη», (δεν είναι σίγουρο), είτε για να τιμήσουν ένα γιο του Δία, τον «Κρήτα» (σύμφωνα με τον Όμηρο), έδωσαν στο νησί το σημερινό του όνομα.

Ο Ησίοδος πάντως, αιτιολογεί το όνομα από το «Κουρήτες – Κρήτες – Κρήτη», δηλαδή νησί των Κουρητών. Άλλη παράδοση θέλει να παίρνει το όνομα της από την κόρη του Δευκαλίωνα και αδελφή του Ιδομενέα ή κόρη ενός από τους Κουρήτες, που λεγόταν Κρήτη. Λέγεται ότι παντρεύτηκε τον καταφυγόντα στο νησί βασιλιά της Λιβύης Άμμωνα, ο οποίος προς τιμήν της έδωσε το όνομα της στο νησί.


Υποσημείωση: ο Όμηρος ονόμαζε την Κρήτη χώρα και όχι νήσο, για να αποδώσει το μέγεθος και το μεγαλείο της.

Created by Dimitris Androutsopoulos 2014 ®