Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Ο σύλλογος Κρητών Νέας Μάκρης Μαραθώνα έχει την τιμή να συνεργάζεται με δύο από τους μεγαλύτερους δασκάλους Κρητικού Χορού, τους Γιάννη & Γιώργο Μεγαλακάκη και παραδίδει μαθήματα χορού στο Αθλητικό και πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης κάθε Κυριακή από τις 10.30 έως τις 14.00

 

megalakakis

 

Βιογραφικό Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης

H οικογένειά τους έπαιξε καθοριστικό ρόλο, για την ουσιαστική ενασχόλησή τους με τον κρητικό πολιτισμό. Ο πατέρας τους Γιάννης είναι από το χωριό Εμπρόσνερο του δήμου Αποκορώνου Χανίων. Η μητέρα τους Γεωργία είναι από το χωριό Αστέρι του δήμου Αρκαδίου Ρεθύμνης.

 Το 1981 σε πολύ μικρή ηλικία, ξεκίνησαν να μαθαίνουν κρητικούς χορούς. Στην παιδική και εφηβική τους ηλικία, χόρεψαν σε πολλά γλέντια και εκδηλώσεις με σημαντικούς κρητικούς καλλιτέχνες όπως: ο Κώστας Μουντάκης, ο Θανάσης Σκορδαλός, ο Λεωνίδας Κλάδος, ο Κώστας Παπαδάκης [Ναύτης] , ο Μιχάλης Κουνελάκης [Κουνέλης] , ο Σπύρος Σηφογιωργάκης, ο Ροδάμανθος Ανδρουλάκης, ο Γεράσιμος Σταματογιαννάκης, ο Νίκος Σκευάκης, ο Νίκος Μανιάς , ο Νικηφόρος Αεράκης, ο Βασίλης Σκουλάς και πολλούς ακόμα. 

Το  1994 ξεκίνησαν να διδάσκουν σε κρητικούς συλλόγους και πολιτιστικούς φορείς.

Από τότε μέχρι και σήμερα προσπαθούν να ερευνήσουν σε βάθος τους χορούς, την μουσική, την ιστορία, την λαογραφία τα ήθη τα έθιμα και τις συνήθειες των Κρητών. Έρχονται συνέχεια σε επαφή με τα χωριά της Κρήτης για να διασταυρώσουν πληροφορίες από ηλικιωμένους ανθρώπους, από μουσικούς από παλιούς μερακλήδες, παίρνουν ντοκουμέντα από αρχεία βιβλιοθηκών, μουσείων, συλλογών, λαογράφων και επιστημόνων για να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη διδασκαλία, βασισμένη από επιτόπιες καταγραφές και έρευνες.

Πραγματοποιούν οι ίδιοι επιτόπιες καταγραφές και έρευνες στα χωριά της Κρήτης. Επιθυμούν να παρουσιάσουν την αληθινή Κρήτη αυτή που δεν έχει σχέση με τον τουρισμό και το φολκλόρ. Όραμα της ζωής τους είναι να αναδείξουν και να διαδώσουν την φιλοσοφία, την ιστορία και την τέχνη του κρητικού χορού. Αντιμετωπίζουν την τέχνη του κρητικού χορού ως ένα ζωντανό στοιχείο, το οποίο από γενιά σε γενιά εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο. Πιστεύουν ότι το φολκλόρ και η κακή αισθητική, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της τέχνης.

Εστιάζουν πάρα πολύ στο αυτοσχεδιαστικό ταλέντο του κάθε χορευτή της ομάδας τους. Πραγματοποιούν παραστάσεις σε συγκεκριμένους θεατρικούς χώρους και σκηνές στις οποίες επιλέγουν το μουσικό σχήμα που θα συμμετέχει.

Το 1997 o Γιάννης Μεγαλακάκης χορεύει στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα υπό την σκηνοθεσία του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Το 1998 ιδρύουν την Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών.

Τον Δεκέμβριο του 1998 παρουσιάζουν με την χορευτική τους ομάδα μία μουσικοχορευτική παράσταση με τον Μιχάλη Τζουγανάκη στο θέατρο Μινώα στην Αθήνα.

Τον Μάιο του 2000 παρουσιάζουν με την χορευτική τους ομάδα μία μουσικοχορευτική παράσταση με το μουσικό σύνολο «Παλαϊινά Σεφέρια» στο θέατρο Μινώα στην Αθήνα.

Τον Απρίλιο του 2002 παρουσιάζουν με την χορευτική τους ομάδα την μία ιδιαίτερη παράσταση στην πόλη Ludwigshafen της Γερμανίας με την συνεργασία του τοπικού συλλόγου Κρητών και της Ομοσπονδίας Κρητών Γερμανίας.

Τον Ιούλιο του 2002 συμμετέχουν με την χορευτική τους ομάδα στην μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη το περιοδικό “ΔΙΦΩΝΟ” στο θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα.

Τον Αύγουστο του 2002 παρουσιάζουν παράσταση με την χορευτική τους ομάδα στο φεστιβάλ «Τζανιδάκεια» στο θέατρο Ερωφίλη στο Ρέθυμνο υπό την αιγίδα του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης.

Τον Αύγουστο του 2003 παρουσιάζουν με την χορευτική τους ομάδα μία μουσικοχορευτική παράσταση με τον Δημήτρη Σγουρό στο φρούριο Καζάρμα στην Σητεία στα πλαίσια του φεστιβάλ «Κορνάρεια»

Τον Ιανουάριο του 2004 παρουσιάζουν με την χορευτική τους ομάδα την παράσταση «Ο χορός στην Κρήτη» στο θέατρο Κνωσός στην Αθήνα με την μουσική συνοδεία των Αντώνη Μαρτσάκη, Αλέξανδρου Παπαδάκη, Γιώργου Στριλιγγά και άλλων μουσικών. Στην αφήγηση των κειμένων της παράστασης ήταν ο ηθοποιός Γιάννης Δρίτσας.

Τον Αύγουστο του 2004 χορεύουν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο(Ο.Α.Κ.Α.)υπό την σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Τον Μάρτιο του 2005 παρουσίασαν στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα την παράσταση «Όταν ακούω Κρήτη» με τεράστια επιτυχία.

Το 2006 κυκλοφορούν με τις μουσικές εκδόσεις Σείστρον την έκδοση: «Όταν ακούω Κρήτη» σε μορφή DVD και CD από την  παράσταση την οποία παρουσίασαν στο ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ στην Αθήνα τον Μάρτιο του 2005. Στην συγκεκριμένη παράσταση παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά από χορευτική ομάδα, κάποιοι τοπικοί χοροί της Κρήτης. Ένα σπουδαίο εγχειρίδιο για την προβολή και ανάδειξη πολλών άγνωστων πτυχών της κρητικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, αφού περιέχει οδοιπορικό-ντοκουμέντο σε ολόκληρη την Κρήτη, γεγονός που πραγματοποιείται για πρώτη φορά από χοροδιδασκάλους.

Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς παρουσιάζουν την παράσταση « Όταν ακούω Κρήτη» στο φεστιβάλ «Υακίνθεια» στα Ανώγεια και τον Οκτώβριο στο θέατρο Rialto στην Λεμεσό της Κύπρου με τεράστια επιτυχία και απήχηση και στις δύο περιοχές.

Το καλοκαίρι του 2006 εμπνέουν τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO.

Τον Ιούλιο του 2007 παρουσιάζουν με την χορευτική τους ομάδα μία μουσικοχορευτική παράσταση με τον Βασίλη Σκουλά στο Θέατρο Παπάγου στην Αθήνα στα πλαίσια του Φεστιβάλ του δήμου. Στην συγκεκριμένη βραδιά οι αδερφοί Μεγαλακάκη μαζί με τον δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη και τον γνωστό στιχουργό Κώστα Φασουλά τίμησαν τον Βασίλη Σκουλά με αναμνηστική πλακέτα για την προσφορά του στην κρητική μουσική παράδοση.

Τον Δεκέμβριο του 2007 παρουσιάζουν στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου στην Αθήνα, μία μουσικοχορευτική παράσταση με τον Γιάννη Ξυλούρη , τον Ψαρογιώργη ,τον Ιάκωβο Πατεράκη και Γιάννη Ρομπογιαννάκη. Στην συγκεκριμένη βραδιά ο Μάνος Μουντάκης και η Ουρανία Ξυλούρη μίλησαν για την ζωή και το έργο του Γιάννη Ξυλούρη και οι αδερφοί Μεγαλακάκη τίμησαν με αναμνηστική πλακέτα τον Γιάννη Ξυλούρη για την προσφορά του στην κρητική μουσική παράδοση.

Τον Ιούνιο του 2008 χορεύουν στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2008 στην Σαραγόσα της Ισπανίας. Στην έκθεση η χορευτική ομάδα των αδερφών Μεγαλακάκη παρουσίασε μαζί με τους ισπανούς χορευτές του Grupo Flamenco μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός συναντήθηκε επί σκηνής με το ισπανικό flamenco.

Τον Ιούλιο του 2008 παρουσιάζουν με την χορευτική τους ομάδα μία μουσικοχορευτική παράσταση με την μουσική οικογένεια των Ξυλούρηδων [Ψαραντώνη, Ψαρογιάννη, Ψαρογιώργη, Λάμπη Ξυλούρη και άλλους] στο Θέατρο Βράχων στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βύρωνα.

Τον Αύγουστο του 2008 παρουσιάζουν με την χορευτική τους ομάδα μία μουσικοχορευτική παράσταση με τον Βασίλη Σταυρακάκη στο κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης στο Ηράκλειο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ του δήμου.

Τον Φεβρουάριο του 2009 παρουσιάζουν με επιλεγμένους χορευτές την παράσταση «Κρητικός χορός, η φωνή του σώματος» στη μουσική σκηνή Αυλαία στην Αθήνα. Ένα τέτοιο εγχείρημα παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε επίπεδο παραδοσιακού χορού.

Τον Ιανουάριο του 2010 ο Γιάννης Μεγαλακάκης, κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Χορογράφοντας» από τις εκδόσεις Δοκιμάκη. Πρόκειται για μία πρωτότυπη ιδέα στην οποία: Οι μαντινάδες, οι σκέψεις και ο τρόπος γραφής του Γιάννη Μεγαλακάκη, ανταμώνουν και συνυπάρχουν με εξαιρετικές φωτογραφίες χορού (άλματα, κοντινά πλάνα προσώπου, έκφρασης χεριών κ.α.) Το βιβλίο περιέχει και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό (DVD+CD) με θέμα την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση.

 Τον Φεβρουάριο του 2010 παρουσιάζουν με επιλεγμένους χορευτές την παράσταση «Ένα ταξίδι στην καρδιά της κρητικής παράδοσης» στο θέατρο Nouveau Theatre de la Sorbonne στο Παρίσι.

Την τηλεοπτική περίοδο 2010 – 2011, ο Γιάννης Μεγαλακάκης αναλαμβάνει την διδασκαλία κρητικών χορών στους πρωταγωνιστές της σειράς: «Το νησί» η οποία προβλήθηκε στο MEGA και είναι η μεταφορά του Βest Seller της Victoria Hislop.

Την άνοιξη του 2012 παρουσιάζουν την παράσταση “Φτάσε όπου δεν μπορείς” στο θέατρο ΠΚ στην Αθήνα στην οποία επίλεκτοι χορευτές της Ομάδας των αδερφών Μεγαλακάκη σύμπραξαν με δημοφιλείς στο είδος τους μουσικούς και χορευτές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Τον Φεβρουάριο του 2013 παρουσιάζουν μαζί με τον Ψαραντώνη και την πολυμελή χορευτική τους Ομάδα μία σπάνια μουσικοχορευτική παράσταση στο θέατρο Badminton στην Αθήνα.

Τον Ιούλιο του 2013 μαζί με επίλεκτους χορευτές της Ομάδας του συνεργάζονται με τον σπουδαίο Σεβιλιάνο χορευτή του flamenco Oscar De Los Reyes και παρουσιάζουν μία μοναδική χορευτική παράσταση στα Ανώγεια της Κρήτης.

Έχουν πραγματοποιήσει παραπάνω από 60 σεμινάρια κρητικών χορών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έχουν συνεργαστεί σε παραστάσεις με τα μεγαλύτερα ονόματα της κρητικής μουσικής.

Έχουν πραγματοποιήσει πάρα πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις με την χορευτική τους Ομάδα.

Έχουν βραβευθεί από πολλούς πολιτιστικούς φορείς όπως η Παγκρήτιος Ένωση Αθηνών ,η Παγκρήτιος Μελβούρνης Αυστραλίας και από τους συλλόγους στους οποίους έχουν διατελέσει χοροδιδάσκαλοι.

Πολλά άρθρα τους σχετικά με την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση, έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.


Η φιλοσοφία μας (Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης)

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΣ

Η συνεχόμενη – επί χρόνια- επαφή μας,με ντόπιους (γηγενείς) Κρήτες διαφόρων ηλικιών, κουλτούρας, κοινωνικού αλλά και οικονομικού υπόβαθρου ανέδειξε την πολυπλοκότητα και διαφορετικότητα των ολοένα και περισσότερων αναδυόμενων θεμάτων προς έρευνα.

Στοχεύουμε να ενώσουμε αρμονικά το παρελθόν με το σήμερα, για να μπορούν οι αυριανοί χορευτές και μελετητές του κρητικού χορού να γνωρίσουν την ρίζα του και να τον εξελίξουν.Όταν διδάσκουμε τους κρητικούς χορούς, περνάμε τα μηνύματα και την ιστορία τους. Συζητάμε με τα νέα παιδιά για τους καλλιτέχνες, τα μουσικά όργανα, τα άγραφους κανόνες και την φιλοσοφία των κρητικών χορών.Δεν μας ενδιαφέρει ο μαθητής μας να αντιγράψει αυστηρά το δικό μας χορευτικό ύφος. Αισθανόμαστε ότι μέσα από τον χορό, έχουμε ευθύνη και χρέος να διαμορφώσουμε χαρακτήρες οι οποίοι θα συνεχίσουν επάξια το τεράστιο οικοδόμημα του κρητικού πολιτισμού.

Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην διαδικασία που προηγείται της διδασκαλίας των βημάτων, από ποιά περιοχή είναι το άκουσμα που θα χορέψουμε, σε ποιόν ανήκει η μαντινάδα του τραγουδιού και ποιος είναι ο μουσικός – τραγουδιστής.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρει κανείς τι χορεύει.Να γνωρίζει την βαρύτητα και την ιστορία του σκοπού και του καλλιτέχνη που ακούει.

Έχουμε εντοπίσει χορούς και μελωδίες τα οποία είναι παντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Πολλά χωριά της Κρήτης χορεύουν τους δικούς τους χορούς και τραγουδούν δικές τους μελωδίες και είμαστε υποχρεωμένοι όλοι όσοι ασχολούμαστε με την διδασκαλία να τους καταγράψουμε, πρίν χαθούν για πάντα.

Από τα Παλαιά Ρούματα των Χανίων έως στην κάτω Ζάκρο στο Λασίθι έχουμε καταγράψει πολλούς χορούς με πολλές διαφορές στην χορευτική έκφραση και ύφος. Παρατηρούμε ότι διαφορετικά εκφράζεται στο χορό αυτός που ζει στο βουνό ή σε ένα ορεινό χωριό με αυτόν που ζεί σε πεδινό χωριό ή κοντά στην θάλασσα.

Χορεύουμε αναλόγως πως ζούμε και τα βιώματά μας.

Το ευτύχημα είναι ότι όσο ψάχνουμε, τόσο ανακαλύπτουμε πολιτιστικούς θησαυρούς οι οποίοι μας διδάσκουν ήθος και μας εμπνέουν για να δημιουργήσουμε.

Πρέπει το οργανωμένο κράτος να ενσκύψει σε αυτή την προσπάθεια, της προώθησης του πολιτιστικού μας πλούτου. Το φολκλόρ και η κακή αισθητική, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της τέχνης. Για μας ο χορός είναι τρόπος να εκφραζόμαστε. Το μουσειακό κομμάτι και η επιφανειακή- τουριστική απόδοσή του δεν μας αφορά.

 

Created by Dimitris Androutsopoulos 2014 ®